Een kijkje bij de buren

print deze pagina
Op zoek naar nieuwe wegen en inspiratie rondom de organisatie en financiering van de gehandicaptenzorg hebben we ons op maandag 1 juli met een aantal geïnteresseerden naar de 200 kilometer verderop gelegen plaats Detmold (Duitsland) begeven. Naast twee van onze bestuursleden, onze directeur en coördinator buitengebeuren bestond de groep uit een manager van Stichting de Lichtenvoorde (Lichtenvoorde / Winterswijk) en leidinggevende van zorgboerderij d’n Aoverstep (Neede).

We werden verwelkomd door medewerkers van de zorginstelling Lebenshilfe. De huidige doelgroep is mensen met een verstandelijke beperking.

Na een boeiende uitleg over de financiering en de organisatie van de verschillende dagbestedingsprojecten, werd de lunch genoten in een kantine die gerund wordt door een particuliere cateraar en een groep mensen met een verstandelijke beperking. Een zeer interessant project om te leren hoe participatie kan werken!

Aansluitend mocht de groep een houtwerkplaats en een grote tuinderij bezoeken. Juist voor de zorgboeren was de tuinderij en de manier waarop de verwerking van de natuurlijke producten plaatsvindt interessant. De deelnemers leren doelgericht vaardigheden te ontwikkelen om zo volwaardig mogelijk ergens in de productie mee te werken.
 Prachtig om te zien was hoe trots de deelnemers op hun werk zijn.

Ten slotte kon een woongroep worden beleefd. Voorafgaand vond een informatief en uitwisselend gesprek plaats met de leidinggevende.

Al met al een zeer geslaagde dag! Sommige dingen organiseren de Duitsers totaal anders, maar andere, inhoudelijke elementen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De uitdaging om met een bezuinigd budget goede zorg te bieden blijft wel degelijk een overeenkomst!

Stichting De Berkelhof
Haarlosesteeg 4, 7273 PV Haarlo | T (0545) 26 17 22 | E info@deberkelhof.nl | Disclaimer