Green Deal

print deze pagina
De Berkelhof vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom is er ook een duurzaamheidsbeleid dat voor meerdere jaren is uitgewerkt.

De Berkelhof heeft zich gecommitteerd aan de Green Deal. Dit zijn afspraken tussen de Rijksoverheid en andere partijen om duurzame plannen uit te voeren. Via de brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is De Berkelhof hieraan verbonden.
Er zijn 5 belangrijke stappen die wij als zorgorganisatie zetten. Daarbij biedt de bijzondere locatie de mogelijkheid om alles wat De Berkelhof te bieden heeft hiervoor in te zetten.  

1. Gezondheidsbevordering
  • Gezond eten waarin we alle mogelijkheden van onze eigen moestuin benutten.
  • Plantaardig eten bevorderen en op de hoogte blijven van nieuwe kennis rondom gezondheid.
 
2. Bewustwording
  • Kleine stappen zijn ook belangrijk; bewuste keuzes maken bij materialen, bijvoorbeeld het duurzame kerstcadeau.
  • Een gezonde levensstijl bevorderen.
 
3. CO2 uitstoot terugdringen
  • De nieuwbouwplannen zijn een onderdeel van verduurzaming en zullen energieneutraal zijn.
  • Vervoersbewegingen waar mogelijkheid beperken en andere keuzes maken bij nieuwe aanschaf.
 
4. Primair grondstofgebruik verminderen
  • De Berkelhof doet hier al veel in maar het kan altijd beter. Meer hergebruiken, anders inkopen en verspilling voorkomen.
 
5. Verminderen van milieubelasting door medicatiegebruik 


Duurzame inzet van personeel
Er is weinig verloop op De Berkelhof. Wie er zijn draai heeft gevonden, wil niet zo snel weer weg. Dat is fijn. Om de collega’s te kunnen laten groeien en de dagelijkse uitdagingen in stand te kunnen houden wordt ingezet op verschillende manieren. Samen hebben we geleerd dat het soms nodig is om voor een medewerker een beetje extra te zorgen om daarmee het hele team sterk en flexibel te houden.

- Ontwikkeling; dit kan de mogelijkheid voor een opleiding, cursus/bijscholing betekenen, maar het kan ook een nieuw takenpakket betekenen of een interne wisseling. De Berkelhof is best dynamisch. De basis is een open houding. Van daaruit wordt samen gekeken wat nodig is om door te kunnen gaan.

- Levensloop; iedere leeftijd heeft zijn uitdagingen: kleine kinderen, alleenstaande ouder, mantelzorger en ook de mogelijk moeilijke periode tijdens de overgang bijvoorbeeld. Maak dingen bespreekbaar, het is vaak mogelijk om er samen op in te spelen. Hierbij valt te denken aan bepaalde vakantieafspraken, tijdelijke afspraken rondom de roosters, meer of juist minder uren, soms een individueel coaching traject ….

- Gezondheid; in de zorg ontstaat ‘normale ziekte’, maar ook ziekte door uitputting. Elkaar zien, elkaar steunen, individuele afspraken durven te maken en een werkomgeving creëren waar iedereen zijn plek kan vinden. Dit is de uitdaging die helpt de om de rekbaarheid van iedereen te verhogen.
 

Stichting De Berkelhof
Haarlosesteeg 4, 7273 PV Haarlo | T (0545) 26 17 22 | E info@deberkelhof.nl | Disclaimer