Gezond leven

print deze pagina
Eten
We eten nogal graag op De Berkelhof! Daarom wordt er ook dagelijks vers gekookt. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de dagbesteding. Zij halen de groenten en fruit van het land en bereiden deze alvast voor, voor de avondmaaltijd bij het wonen. Hoe leuk is het om de dingen te eten die je zelf op jouw dagbesteding hebt gekweekt, verzorgd en geoogst?

Het proces van beleven is iedere keer weer geweldig: de groei, beslissen wanneer iets rijp is, wanneer kan iets op welke manier geoogst worden en welke mogelijkheden tot verwerking zijn er….
Door de voeding bewust te proeven en zelf te bereiden leren onze bewoners een gezonde manier van leven. Smaak kan worden ontwikkeld. Er wordt geleerd dat het lichaam minder zoet nodig heeft en bewoners leren hoe de echte smaak van groente en fruit is.

Om dit te stimuleren hebben veel bewoners en deelnemers een eigen tuintje. Samen met de begeleiding word daar geëxperimenteerd en de lekkerste dingen worden geoogst. De oogst uit eigen tuintjes wordt op De Berkelhof verwerkt en samen opgegeten.

Zo nodig ondersteunen diëtisten De Berkelhof bij het bewust samenstellen van menuplannen en maaltijden. De samenwerking wordt dan opgestart in verband met vragen rondom individuele bewoners. De vragen vanuit de verschillende bewoners zijn divers. Het kan zijn dat iemand wat moet afvallen, en een andere bewoner juist weer niet.

Omdat wij veel buiten zijn en veel bewegen is voldoende en goede voeding belangrijk!
 
Beweging
Door de bijzondere ligging en het aanbod is iedereen sowieso veel in beweging op De Berkelhof. Er zijn mooie mogelijkheden om te wandelen en bijvoorbeeld de dieren te bezoeken, in de tuin te rommelen of in de zintuigentuin te spelen.

We zijn gewoon veel buiten!

Er wordt gefietst en iedere vorm van lichamelijke activiteit wordt ondersteund. Zo wordt dansen en buiten bewegen weekelijks aangeboden. 
Daarnaast werken we op individueel niveau samen met diverse fysio- en ergotherapeuten. Het gaat dan vaak om een concrete ondersteuningsvraag. Soms wordt de begeleiding geschoold om bepaalde oefeningen met de bewoner te kunnen doen. Het kan dan veel effectiever zijn om meerdere keren per dag een oefening met iemand te herhalen, dan slechts één keer per week ergens naar een fysiotherapie praktijk te gaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te gaan sporten: bij bijvoorbeeld een sportschool, voetbalclub of gymzaal. Er worden dan ook diverse bewegingsactiviteiten gedaan. Vanuit De Berkelhof wordt de deelname aan deze activiteiten gestimuleerd en proberen we dit zoveel mogelijk te realiseren. Soms betekent dit dat extra begeleiding moet worden ingezet. Dan overleggen we samen hoe dit mogelijk kan worden gemaakt.

De bewoners die de hele dag op de dagbesteding van De Berkelhof waren, zijn ‘s avonds vaak moe. Ze hebben overdag dan al veel beweging gehad, én veel beleefd. Lekker in de tuin zitten en genieten kan dan gewoon fijn zijn!
 
Omgang met alcohol, (soft)drugs en roken
Op De Berkelhof is het gebruik van drugs niet toegestaan. Ook niet van softdrugs.

Consumptie van alcohol is alleen volgens afspraak toegestaan. Begeleiders kijken samen met de bewoner wat wel en niet kan. Verschillende bewoners hebben dan ook  verschillende afspraken.

De bewoner leert met deze ondersteuning om te gaan met de situaties en wordt gesteund om “NEE” te zeggen. Op het erf is dat misschien nog makkelijk, maar buiten het erf kan dit moelijker zijn. Belangrijk is om de dingen bespreekbaar te houden.

Roken is in geen enkele ruimte op De Berkelhof toegestaan. Er zijn buiten enkele rookhoekjes waar dit alleen voor bewoners mag. 
Sommige bewoners roken in hun eigen appartement. Ze zijn er wel van op de hoogte dat dit bij een verhuizing duur kan worden. Dan moet alles opnieuw worden geschilderd. En soms is er dan ook een andere rookmelder nodig. Deze kosten zijn dan allemaal voor de bewoner.

Begeleiders mogen weigeren om in een ruimte te gaan zitten waar gerookt wordt. Dat is dan soms wel heel jammer voor het leuke gespreksmoment.
Roken is erg ongezond en er wordt door de begeleiders op gewezen. Als een bewoner een poging wil doen om te stoppen, dan komt er alle steun vanuit De Berkelhof!

Stichting De Berkelhof
Haarlosesteeg 4, 7273 PV Haarlo | T (0545) 26 17 22 | E info@deberkelhof.nl | Disclaimer