Bijscholing medewerkers

print deze pagina
Bij De Berkelhof worden met regelmaat cursussen gegeven (aan zowel medewerkers als deelnemers). Vandaag gaf Kim Gillissen (van Gillissen Training & Coaching) een cursus over de methode Heikoop aan een groep medewerkers van De Berkelhof.

De Methode Heijkoop is een methodiek voor het begeleiden van (verstandelijk gehandicapte) deelnemers met ernstige probleemgedragingen, beschreven door Jacques Heijkoop. De methode gaat er in beginsel vanuit dat al het probleemgedrag van cliënten voortkomt uit angst.
Heijkoop stelt dat dit soort gedrag een overlevingsfunctie heeft: de cliënt wil overleven, maar heeft dit gedrag nodig om zijn controle te behouden. Andere termen hiervoor zijn ook wel zelfbescherming, zelfverdediging en noodremfunctie. Het probleemgedrag van een cliënt kun je daarom zien als een signaal van fysieke en psychische pijn.
Naast de angst van de cliënt speelt er vaak nog een veel groter probleem. De cliënt is vastgelopen, niet alleen wat zijn persoonlijkheid betreft, maar ook ten opzichte van de relaties tot mensen en dingen om hem heen. Vaak ziet men dat de omgeving van de cliënt (begeleiders, verzorgers, familie) net zo verstrikt zit in de problematiek als de cliënt zelf.
Het probleemgedrag van de cliënt verminderen door enkel dit gedrag aan te pakken, zal daarom niet afdoende werkzaam zijn. Men zal moeten gaan kijken naar de achterliggende processen van en de aanleiding tot het probleemgedrag.
Een handvat dat de cliënt hierin geeft, zijn juist zijn zelfbeschermende krachten. Door met een open blik opnieuw naar de cliënt te gaan kijken en betekenis toe te kennen aan zijn probleemgedrag, probeert de omgeving opnieuw aan te sluiten bij de belevingswereld van de cliënt en maakt men de eerste stap naar "Anders kijken naar..."

Stichting De Berkelhof
Haarlosesteeg 4, 7273 PV Haarlo | T (0545) 26 17 22 | E info@deberkelhof.nl | Disclaimer