Zintuigentuin

print deze pagina
Kent u die uitdrukking “het zal mij een zorg zijn”? Over het algemeen bedoelt men dan dat er totaal geen interesse is in het onderwerp. Zo totaal anders is dat bij ons op De Berkelhof. Daar is de zorg ons letterlijk een zorg, en meer! Op De Berkelhof wonen mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische stoornis. Er is ook een dagbesteding voor dezelfde doelgroep. 
 
Bezuinigingen komen er aan. Er wordt veel gediscussieerd over zorg, de vorm en de kosten van zorg.
Maar wat betekent zorg überhaupt in Nederland? Verzorging, warmte, reinheid en aandacht? En wie zijn dat, die groep die de gemeenschap “zo veel” geld kost? Is het verzorgen en vasthouden aan verworvenheden? Vragen over vragen.

Het is tijd om daar even bij stil te staan en de discussie weer te laten gaan over de essentie. Het gaat over mensen. Mensen die hulp nodig hebben. Hulp om hun eigen leven te kunnen leiden en zich in hun beperkingen toch verder te ontwikkelen. Het dagelijkse werk laat ons overduidelijk zien dat ieder mens zo vrij en zelfstandig wil zijn als het ook maar enigszins mogelijk is. Voor iedereen ziet dit er anders uit. De beperkte mens, de autist, de zwakbegaafde bestaat als zodanig niet, omdat ieder mens heel individueel is in zijn eigen ontwikkeling, en dus ook in zijn beperking. Deze diversiteit maakt ons werk zo uitdagend en leuk. Wij moeten leren hoe de wereld door de ander ervaren wordt, waar zijn/haar persoonlijke drempels zijn, om hen daar over heen te kunnen begeleiden.

De Berkelhof is in haar goede zorg gedachte nog een stap verder gegaan en heeft geïnvesteerd in de aanleg van een uitgebreide zintuigentuin, een uniek project voor Nederland. Door de uitgekiende samenstelling van deze tuin waar op een speelse wijze de mens (ook de niet beperkte) geconfronteerd wordt met zijn/haar zintuigen, ontstaat er een bewustwording (en daarmee ook begrip) van onze zintuigen. Wat voor de één heel vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld je evenwicht, kan voor de ander een enorme uitdaging zijn. Hierdoor wordt eens en temeer duidelijk dat ieder mens weer anders is en willen we daarmee ook op een vermakelijke wijze begrip voor creëren.

Goede zorg kunnen wij alleen bieden als wij in staat zijn te leren hoe de mens en het verwerken van informatie functioneert. Voor ons als kleinschalige zorgaanbieder best een uitdagend project. Op een zorgboerderij is dus best expertise te verwachten!
 

Zorgboerderij De Berkelhof
Haarlosesteeg 4, 7273 PV Haarlo | T (0545) 26 17 22 | E info@deberkelhof.nl | Disclaimer