Update nieuws rondom Corona - 15-11-2021

print deze pagina
15-11-2021
 

Helaas worden we opnieuw geconfronteerd met een coronagolf, en wel de vierde. De media staat er vol van. Voor ons op De Berkelhof is het belangrijk om zo veilig mogelijk te werken. Wij volgen het beleid dat gesteld wordt door de overheid. De actuele regels en adviezen zijn op de website van het RIVM te vinden.

Algemeen
Gelukkig is het merendeel van de mensen op De Berkelhof gevaccineerd! Dat geeft ons iets meer ruimte. We zijn dan ook enigszins terughoudend met de algemeen beperkende regels, omdat bijna iedereen hier beschermd is.
  • Het houden van de 1,5 meter afstand is weer terug. Belangrijk om te weten: door je aan deze afstand te houden maakt uiteindelijk het verschil of iemand in quarantaine moet of niet, na contact met een positief iemand. Daarom is het belangrijk om goed op de afstand te letten!
  • Mondmaskers zijn weer terug bij volgende situaties: bij het vervoer, uiteraard ook van bewoners en deelnemers.

Voor medewerkers en anderen geldt, mondmasker op:
  • bij een afstand van minder dan 1,5 meter en langer dan 15 minuten, én bij contact met ongevaccineerde mensen.
  • bij verkoudheidsverschijnselen en/of wachten op de uitslag van een test.
  • als voorzorg. We hebben er voldoende! Maar, we gaan het (misschien moeten we zeggen: ‘nog’) niet verplicht stellen. Dat collega’s met een masker rondlopen kan dus ook een eigen keuze zijn en is niet perse een aanwijzing dat er iets aan de hand is!

Bewoners en deelnemers hoeven geen mondmasker te dragen. Bij verkoudheidsverschijnselen of bij het wachten op een testuitslag wordt waar mogelijk nauw contact vermeden.

Externe deelnemers mogen met verkoudheidsverschijnselen niet op de dagbesteding komen.

Testen en quarantaine wonen
Voor medewerkers zetten wij in verschillende situaties preventieve sneltesten in. Als iemand klachten heeft die passen bij het beeld van corona, dan moet die zich wel laten testen bij de GGD. Dit geldt ook als iemand nauw contact heeft gehad met iemand die positief is getest.
Voor bewoners geldt in principe hetzelfde.

Soms is het lastig om te testen. Daarom proberen wij voor bewoners zo veel mogelijk de PCR-test op De Berkelhof zelf af te nemen. Dit kan echter alleen na goedkeuring van de huisarts en mag alleen door een bevoegd en bekwame medewerker worden afgenomen. Dit kan dus soms wat tijd vragen.

Soms wordt ervoor gekozen om eerst een sneltest te gebruiken, dit mag ook door ouders of andere begeleiders gedaan worden. We kiezen hier voor als we de impact voor de bewoner zo klein mogelijk willen houden en om snel te kunnen handelen.

 
Logeren en bezoek
Logeren en bezoekjes kunnen gewoon doorgaan, als er tenminste niemand klachten heeft.

Een pittige verkoudheid is trouwens ook een reden om niet te komen, ook al is iemand negatief getest. Wij zitten er niet op te wachten dat wij een andere infectie binnen krijgen met alle gevolgen van dien (testen etc.).

Ook willen wij vragen om zo min mogelijk in gemeenschappelijke ruimtes te komen en adviseren een mondkapje te dragen in de bovengenoemde situaties.

Dagbesteding
Gezien het hoge vaccinatiepercentage op De Berkelhof gaat de dagbesteding gewoon door. Ook met de normale groepen. Als het nodig is, worden de groepen weer anders ingedeeld, namelijk zoveel mogelijk per woonlocatie. Hetzelfde geldt voor bewoners die elders naar een dagbesteding gaan. Ook dit gaat nog gewoon door.

In de dagbesteding hameren wij wel weer op de 1,5 meter afstand en de hygiëneregels. Bijna iedereen geldt als immuun, en daarom vragen wij van de deelnemers dan ook niet om een mondmasker te dragen – alleen tijdens het vervoer!

Voor externe deelnemers geldt: Als iemand verkouden is en/of verschijnselen heeft die op corona lijken, blijft dan gewoon thuis.

Vrijwilligers en stagiaires
Ook voor vrijwilligers en stagiaires gelden de algemene regels. Het gaat gewoon allemaal door.

Tot slot
In de afgelopen maanden hebben wij geleerd om samen met de situatie om te gaan. Iedere situatie is weer anders. Als het even lastig is om een beslissing te nemen of als er onduidelijkheid is: Neem dan contact met ons op!

We willen allemaal hetzelfde: het veilig houden en wel op een manier die werkbaar en menselijk is. Dat kan alleen lukken als wij dit samen doen!

 

Stichting De Berkelhof
Haarlosesteeg 4, 7273 PV Haarlo | T (0545) 26 17 22 | E info@deberkelhof.nl | Disclaimer