Update maatregelen rondom Corona - 29-06-2020

print deze pagina
29-06-2020
 
 
Landelijk zijn er veel maatregelen versoepeld rondom de verspreiding van het Corona-virus.

De Berkelhof houdt zich aan de regels vanuit het RIVM. Deze kunnen aangepast worden, dus houd zelf de regels vanuit het RIVM in de gaten.
Lees deze tekst goed en volledig, dus tot het einde!

Hier is het actuele beleid rondom bezoek, logeren, dagbesteding, vervoer en vakantie te vinden.

Vakantie:
De vakantietijd komt er aan en daarmee de vraag wat verantwoord kan en wat niet.
De situatie rondom Corona blijkt regionaal momenteel onder controle. Toch leert het dagelijkse nieuws ons dat nieuwe infecties zo maar kunnen ontstaan.

Vanuit De Berkelhof willen wij graag veel mogelijk maken, maar we doen dit niet ten koste van de veiligheid van onze kwetsbare bewoners.

De meeste georganiseerde groepsreizen zijn afgelast vanuit de reisorganisaties. De groepsvakantie die georganiseerd was door en vanuit De Berkelhof kon niet doorgaan en zal dit jaar ook niet plaatsvinden.

Wie met zijn familie of op eigen gelegenheid op vakantie gaat moet het volgende bedenken:
 • De Berkelhof steunt op geen enkele manier reizen naar het buitenland.
 • Als er tijdens de reis extra kosten of begeleidingsvragen ontstaan in verband met een lokale uitbraak, dan zal De Berkelhof daar geen vergoeding voor geven en ook niet bijspringen. Dus het risico wat er aanwezig is moet zelf worden gedragen.
 • Voordat de bewoner terugkomt wordt er door de begeleiders vooraf een telefonische triage afgenomen:
- Is de bewoner klachtenvrij?
- Zijn de reisgenoten klachtenvrij?
- Vond er contact plaats met een Corona-verdachte / -geïnfecteerde?
- Was er op de vakantiebestemming een regionale infectie?
 • Als de bewoner klachten heeft moet hij/zij eerst worden getest. Pas met een negatieve testuitslag kan de bewoner terug komen.
 • Is de test positief, dan moet samen worden overlegd hoe nu verder.
 • Is één van de reisgenoten besmet met Corona? Dan moet samen worden overlegd hoe nu verder.
Overleg vindt plaats met behulp van advies van de GGD, huisarts en gedragsdeskundige.

Dagbesteding:
Ondertussen zijn bijna alle deelnemers van de dagbesteding terug bij De Berkelhof. Het is nu wel heel anders dan voorheen:
 • Er is een vaste groepssamenstelling en deelnemers verblijven in andere ruimtes.
 • Er wordt in kleine groepen gewerkt. Meestal werken we buiten.
 • Voor de verschillende ruimtes is bepaald hoeveel mensen er aanwezig mogen zijn. Er moet 1,5 meter afstand te realiseren zijn! Dit houdt in dat tijdens pauzes en bij slecht weer groepen gesplitst worden en dat de deelnemers dan in andere ruimtes dan gewend worden begeleid.
 • Er zijn strikte hygiëneregels.
 • Het strikt apart houden van bewoners en externe deelnemers dagbesteding wordt versoepeld op het moment dat het op een verantwoorde manier kan. Als het bijvoorbeeld buiten goed mogelijk is om afstand van elkaar te houden, dan kan het zijn dat bewoners en externe deelnemers elkaar tegen komen.
 • Het vervoer is iets gewijzigd: 1,5 meter afstand houden is niet meer mogelijk in de auto of in het busje. Voor degene waarbij het mogelijk is mág hij/zij een mondmasker dragen – voor de veiligheid! De chauffeur draagt een mondmasker.

Wonen:
Bezoekregelingen:
 • Wij vragen nog altijd een schriftelijke triage. Dit uit veiligheid en contactoverzicht, maar ook om nog eens een keer onder de aandacht te brengen wat belangrijk is en blijft (ook volgens de RIVM-richtlijnen):
  niemand heeft Corona-gerelateerde klachten, 1,5 meter afstand, een goede hygiëne, vermijden van drukke plekken.
 • Bezoek is op afspraak. Er is vooraf besproken door wie en hoe bezoek wordt ontvangen binnen de richtlijnen van het RIVM.
 • Bezoekers mogen weer in de privéruimte van de bewoner komen. Wel moet het aantal van de bezoekers gepast zijn voor de ruimte.
 • Gemeenschappelijke ruimtes zijn niet geopend voor bezoekers.
 • Wij vragen om de sanitaire ruimtes van De Berkelhof niet te gebruiken (indien mogelijk).

Logeren:
 • Wij vragen nog altijd een schriftelijke triage. Dit uit veiligheid en contactoverzicht, maar ook om nog eens een keer onder de aandacht te brengen wat belangrijk is en blijft (ook volgens de RIVM-richtlijnen):
  niemand heeft  Corona-gerelateerde klachten, 1,5 meter afstand, een goede hygiëne, vermijden van drukke plekken.
 • De bewoner logeert alleen bij vaste adressen/contactpersonen.
 • Tijdens het bezoek wordt geadviseerd om de 1,5 meter afstand te behouden en de contacten met andere personen te beperken.
 
Graag willen we nog opmerken hoe geweldig de bewoners en deelnemers de laatste maanden hun best hebben gedaan! Wat allemaal wel kon en hoe goed iedereen zich aan de regels heeft gehouden en nog steeds houdt. En dit in soms hele zware fases, waar niemand wist hoe alles verder zou gaan.

Nu de deelnemers dagbesteding er weer zijn is de flexibiliteit en de openheid voor verandering en aanpassingen buitengewoon. Het is ontroerend om te zien hoe blij iedereen is om elkaar weer te zien, ook al is het op 1,5 meter afstand!

De samenwerking met familieleden en betrokkenen is in de laatste maanden als erg prettig ervaren. Ook al was het een erg moeilijke tijd, het is wel een strijd geweest die we met z’n allen samen hebben gewonnen.

Niemand weet hoe het infectiegebeuren zich verder ontwikkelt. Wij houden dit regionaal in de gaten en hebben directe lijnen met verbonden organisaties en personen. Als het nodig is reageren wij snel. Alle versoepelingen zijn naar mogelijkheid zo georganiseerd dat zonder een al te grote impact dingen ook weer terug kunnen worden gedraaid.

Nu genieten we van wat er wel weer mag en zijn we met z’n allen verstandig bezig om de gewonnen vrijheid te beschermen!
 

Stichting De Berkelhof
Haarlosesteeg 4, 7273 PV Haarlo | T (0545) 26 17 22 | E info@deberkelhof.nl | Disclaimer