Update maatregelen rondom Corona - 15-12-2020

print deze pagina
15-12-2020
 

Gisteren is er helaas een totale lockdown door de overheid uitgeroepen.

Wat betekent dit nu voor De Berkelhof?


Dagbesteding
De continuïteit van zorg is gewaarborgd en de dagbesteding hoort bij de basiszorg. De dagbesteding blijft dus open, tenzij er een reden is om de groepen vanwege een acute besmettingssituatie te sluiten. Om dit te voorkomen nog een keer de basisregels:
 
 • Als je verkouden bent of verschijnselen hebt die bij Corona kunnen passen, zoals benauwdheid, vermoeidheid en verlies van reuk/smaak: kom dan niet naar De Berkelhof!
 • Als een begeleider twijfels heeft of je wel gezond bent, dan onderneemt deze actie. Het kan dat je dan weer naar huis moet. Ook de taxi chauffeur kan vinden dat je niet mee mag rijden als je verkouden lijkt.
 • Doe het mondkapje goed op. Over je mond en neus en zit er niet met de vingers aan. Laat het kapje op tijdens het vervoer en als je binnen komt bij De Berkelhof.
 • Als allereerste was je goed jouw handen op de voor jouw aangewezen plek. Daarna ga je naar je werkplek en pas als de begeleiding zegt dat je het kapje af mag doen, doe je het mondkapje af.
 • Blijf op minimaal 1,5 meter afstand naar iedereen toe. Ook buiten!
 • Blijf in je eigen groep. Je mag geen gezellig contact hebben met anderen, ook al zou  je dat graag willen. Ook niet buiten.

Wonen
 • De overheid heeft gesteld dat er vanaf nu nog maar twee personen met 1,5 meter afstand buiten samen mogen zijn. De eigen woongroep geldt echter wel als huishouden. Bewoners uit één groep mogen dus wel samen buiten zijn met één begeleider, maar zonder bewoners van andere groepen. Onder deze voorwaarden mogen bewoners buiten fietsen en wandelen.  
 • Bezoek kan onder volgende voorwaarden:
1. Telefonisch aanmelden.
Wij proberen bezoek tot de nodige contactpersonen te reduceren en onnodige drukte te vermijden.
De begeleider aan de telefoon stelt nog een keer vragen, met name over de gezondheid en risicofactoren. Dit doen wij natuurlijk niet om lastig te zijn, maar om zeker te zijn dat het veilig is. Wij weten zelf hoe moeilijk het is om een gepland bezoek niet door te kunnen laten gaan, omdat iemand opeens lichte klachten heeft. Helemaal als de bewoner het niet goed kan begrijpen. Toch is het belangrijk om hier duidelijk en eerlijk in te zijn!

2. Hygiëne.
Bezoekers komen op het erf en wassen in de containerunit eerst heel goed hun handen en pakken een mondmasker. Deze blijft op zolang de bezoeker bij De Berkelhof is.

3. Contactformulier invullen.
In de containerunit liggen contactformulieren klaar. Deze moet ingevuld worden en mag men in de blauwe brievenbus voor het kantoor doen. Dit om bij een uitbraak goed te weten wie er wanneer op het erf was, maar ook om nog een keer goed stil te staan bij de regels.

4. Niet in groepsruimtes komen.
De bezoeker mag niet in groepsruimtes komen of in andere ruimtes. De bezoeker komt alleen daar waar het met de begeleiding is afgesproken.
 
Logeren
Logeren kan, maar volgens deze regels:
 
 • Spreek vooraf (telefonisch) af.
 • Denk goed na, en overleg met de begeleiding. Geen drukke situaties plannen en ook tijdens de kerstdagen geen onnodige contacten.
 • Spreek af waar de bewoner wordt opgehaald. Als dit op het erf is, dan gelden dezelfde regels als voor een bezoek; dus hygiëne en mondmasker.  
 • Terugkomst:  Als wij gegronde twijfels hebben dat de regels niet worden nageleefd, dan kan De Berkelhof de groepsbegeleiding bij terugkomst omzetten op een begeleiding op afstand in de eigen ruimte van de bewoner, dus een quarantaine.
Het is ook mogelijk dat zelfs met het goede naleven van de regels iemand in de familie ineens ziek wordt. Wees dan eerlijk. Samen zullen we een weg vinden om een terugkomst zo veilig mogelijk voor iedereen vorm te geven.

Daarom is het belangrijk om VÓÓR de terugkomst met de begeleiding te bellen en goed de punten van de TRIAGE door te lopen.


Kerst en oud en nieuw
De hiervoor genoemde regels en natuurlijk de algemene regels vanuit de overheid gelden ook gedurende deze dagen. Zijn er twijfels? Sommige contacten kunnen erg belangrijk zijn, maar sommige kunnen ook wel eventjes wachten. Het is gewoon gevaarlijk.
Wij hebben net een Corona-uitbraak achter de rug en velen zijn ziek geworden. Gelukkig hoefde niemand naar het ziekenhuis, is er niemand overleden en gaat het nu met iedereen weer beter. Dit willen wij met z’n allen ook zo houden!
De bevlogen medewerkers zorgen ervoor dat de feestdagen voor de bewoners op De Berkelhof een leuke en veilige belevenis worden. Zij hebben zelf ook familie, zijn vaak nog mantelzorger en betrokken bij kwetsbare mensen. Ieder contact die kan worden vermeden helpt ons uiteindelijk veilig te kunnen leven en werken.
 
Er zijn van allerlei regels te bedenken, maar wij zijn geen politieagenten en willen dat ook niet zijn.
Onze basis is: logische afspraken, maatwerk waar het kan en vooral vertrouwen! En dat kunnen wij alleen samen!

 

Stichting De Berkelhof
Haarlosesteeg 4, 7273 PV Haarlo | T (0545) 26 17 22 | E info@deberkelhof.nl | Disclaimer